Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Żeberka w piwie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 800 gramów
olej 4 łyżek stołowych
piwo 2 szklanek
jabłka winne 3 sztuk
morele suszone 50 gramów
cebulki perłowe 200 gramów
mód 3 łyżek stołowych
musztarda miodowa 2 łyżek stołowych
sok z cytryny według uznania
kminek według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Żeberka pokrojone na porcje natrzeć solą, pieprzem i kminkiem. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano żeberka. Podlać jedną szklanką piwa i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. umyte morele przekroić na połówki, zalać szklanką piwa i odstawić do namoczenia. Umyte jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać resztę oleju i podsmażyć na nim oczyszczone cebulki perłowe oraz cząstki jabłek. Żeberka posmarować miodową musztardą wymieszaną z miodem. Obłożyć wokół jabłkami oraz morelami i również posmarować musztardą z miodem. Wlać resztę piwa. Zapiekać pod przykryciem 30 minut w 200 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: pawlo1404

Data: 2008-12-11

Idealne na Oktoberfest.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER