Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Tiramisu z brzoskwiniami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jaka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 20 gramów
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
proszek do pieczenia według uznania
serek mascaepone 600 gramów
żółtka 5 sztuk
cukier puder 1 szklanek
kremówka 1 szklanek
czekolada gorzka 2 sztuk
brzoskwinie w puszce 1 sztuk
śmietana-fix 1 sztuk
kawa mocna 1 szklanek
Amaretto 50 mililitrów
kakao 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto: całe jajka ubić z 5 łyżkami cukru, szczyptą soli i z 10g cukru waniliowego, na puch. Dodać maki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy ( 20 x 30), wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok.25 minut w 160 stopniach na złoty kolor.
Masa: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z serem oraz ubitą z cukrem waniliowym(10g) i fixem kremówkę. Roztopioną na parze czekoladę wymieszać z połową masy serowej. Do drugiej połowu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Zimny biszkopt nasączyć kawą wymieszaną z amaretto. Rozsmarować na nim warstwę czekoladową, a następnie warstwę brzoskwiniową. Wyrównany wierzch oprószyć przez sito kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Uwagi:

Serek mascarpone można zastąpić trzykrotnie mielonym tłustym twarogiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER