Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Grzyby duszone w winie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
prawdziwki 750 gramów
cebula 2 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,75 szklanek
sok z cytryny według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
woda 150 mililitrów

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, umyć, odsączyć , pokroić drobno (maślaki uprzednio wrzucić na wrzącą wodę , zagotować i odcedzić.) Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę, a następnie zrumienić na smalcu. Wymieszać z grzybami i dusić na wolnym ogniu około 25 minut.
Posolić, dodać pieprz polać winem, skropić sokiem z cytryny i dusić około 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem,na koniec dodać mąkę wymieszaną z wodą (nie może być grudek) i wlać do grzybów, wszystko razem zagotować. Podawać z dodatkiem jaj lub jako dodatek do potraw.

Uwagi:

Zamiast prawdziwków można użyć maślaków.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER