Użytkowników online: 20
kulinaria
« Powrót  

Pizza Margherita

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 30 gramów
olej 1 łyżek stołowych
sól 0,5 łyżek deserowych
woda 0,5 szklanek
sos boloński Italia 1 sztuk
pomidory 3 sztuk
ser mozzarella 200 gramów
bazylia listki według uznania
przyprawa do pizzy według uznania

Wykonanie:

Wykonanie ciasta: Drożdże zalać 3 łyżkami ciepłej wody i pozostawić do wyrośnięcia. połączyć z mąką i olejem, dodać pozostałą wodę i wyrobić. Pomidory i ser pokroić.
Sos boloński ugotować w 250 ml wody. Tortownicę o średnicy 28 cm natłuścić. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć, lekko podwijając brzegi. Pizzę posmarować sosem bolońskim. Układać pomidory, ser oraz liście bazylii. Całość posypać przyprawą do pizzy. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach .

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Scully16

Data: 2009-04-30

sos mozna samemu zrobic z pomidorkow

Autor: Becia

Data: 2009-03-19

Sos boloński przygotowuje się na bazie pomidorów lub przecieru albo koncentratu pomidorowego. W tym przepisie chodzi o gotowy produkt, który kupuje się w sklepie. Można też samemu zrobić taki sos. Przepis jest podany w dziale sosy i pasty.

Autor: GANDALF

Data: 2009-03-19

a z czego jest ten sos boloński?

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER