Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Grzyby marynowane II

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czosnek 1 ząbki
cukier 100 gramów
woda 1 litrów
sól 80 gramów
ocet spirytusowy 1 szklanek
marchew 2 sztuk
pieprz w ziarnach 5 sztuk
ziele angielskie 3 sztuk
koperek 2 sztuk
listek laurowy 3 sztuk
cebula 1 sztuk
sól 30 gramów
grzyby leśne 1 kilogramów

Wykonanie:

Marynata:
Cebulę i marchew obrać,umyć pod bieżącą letnią wodą i pokroić w plastry.Wodę zagotować dodać : soli,cukru,octu spirytusowego 10% ziaren czarnego pieprzu, ziarna ziela angielskiego, gałązka koperku,liść laurowy ,cebula i gotować tak przez 10 minut na małym ogniu.
Grzyby starannie oczyścić i umyć pod wodą. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę, posolić gotować około 15 min. Odcedzić. Tak przygotowane grzyby przełożyć do słoików, zalać marynatą, na dno słoika dać ząbek czosnku,zamknąć. Pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Uwagi:

Poleca się stosować proporcję 30 gram soli na 1 kilogram grzybów.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER