Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Tort Węgierski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
miód 3 łyżek stołowych
mleko 3 łyżek stołowych
woda przegotowana 1 łyżek stołowych
cukier 50 gramów
jajko 1 sztuk
masło 0,5 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
mleko 2 szklanek
kasza manna 5 łyżek stołowych
cukier puder 1 szklanek
masło 1 szklanek
cytryna 1 sztuk
polewa kakaowa lub czekoladowa 1 sztuk

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta: miód, 50 gram cukru, łyżkę wody i 3 łyżki mleka dać do rondla i mieszając podgrzewać, aż składniki dokładnie się połączą. Wystudzoną masę przełożyć do miski z przesianą mąką, dodać jajko, sodę i pół łyżki masła, Zagnieść ciasto, podzielić je na 4 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości średniej tortownicy i osobno upiec. Przygotowanie kremu: kaszę manna ugotować w 2 szklankach mleka i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimną kaszę manną i sok z cytryny. Złożenie tortu: placek - krem - placek - powidła - placek - krem - placek - całość oblać polewą kakaową i udekorować. Wstawić na noc do lodówki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER