Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pascha bakaliowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser mielony 500 gramów
żółtka 5 sztuk
cukier puder 1 szklanek
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
masło 0,5 kostek
śmietana słodka 0,5 szklanek
rodzynki 50 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
migdały 50 gramów
skórka pomarańczowa smażona 50 gramów
koniak 50 mililitrów
czekolada twarda 0,5 sztuk

Wykonanie:

Wypłukane rodzynki zalać koniakiem, a gdy napęcznieją osączyć. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec ucierania połączyć ze śmietaną. Położyć garnek na małym ogniu i mieszając podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania, wystudzić. Sparzone migdały obrać ze skórki, kilka odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać. Orzechy i skórkę pomarańczową dość drobno posiekać ( kilka odłożyć do dekoracji). Ser, żółtka ze śmietaną, bakalie i masło bardzo starannie wymieszać, wyłożyć na szerokie sito wyścielone wilgotną gazą, końce gazy związać, przykryć talerzykiem i lekko obciążyć. Po kilku godzinach paschę przełożyć na półmisek, udekorować cząstkami orzechów, połówkami migdałów, i wstążkami skórki pomarańczowej. Posypać startą czekoladą.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER