Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Chrupiące faworki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 30
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajko 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
śmietana kwaśna 4 łyżek stołowych
ocet 1 łyżek stołowych
wódka czysta 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta

Wykonanie:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę, jajko, żółtka, ocet, wódkę, łyżkę cukru, szczyptę soli i wyrobić luźne ciasto, tak jak na pierogi. Rozwałkowywać, cieniutko, partiami. kroić na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm, skośnie je ucinając, przeciąć każdy w środku nożem, tak by można było przewinąć jeden koniec przez utworzony otwór. Uformowane faworki wrzucać pojedynczo na dobrze rozgrzany w szerokim rondlu olej i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Dorcia

Data: 2010-01-20

Wyszedł prawdziwy chrust: twardy i9 nie do zgryzienia... nie godny polecenia dla osób z protezą zębów.... amiały być takie chrupiace ehhh...nie polecam nikomu :(((

Autor: KaRRamBa

Data: 2008-10-24

I PORAS KOLEJNY SIE SPOTYKAMY :p najleprze przepiy i tyle tak uwazam :P pozdro

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER