Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Strucla z masą makową

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 240 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 1 szklanek
jajka 2 sztuk
białko 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
mleko 0,5 szklanek
drożdże 50 gramów
mak w dużej puszce 1 sztuk

Wykonanie:

Mleko zagotować z margaryną i wystudzić. ubite jajka z cukrem wymieszać z letnim mlekiem, dodać drożdże roztarte z łyżeczką cukru, przykryć i odstawić na 3h w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, wymieszać i zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość to podzielić je na 2 równe części, każdą rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 cm. Placki posmarować roztrzepanym białkiem, po czym rozsmarować na nich równomiernie masę makową, zostawiając ze wszystkich boków margines półcentymetrowej szerokości. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku, podwinąć końce, bardzo luźno owinąć każdą struclę papierem do pieczenia, włożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 40 minut w 190 stopniach. Strucla będzie smaczniejsza jeśli ją polukrujemy.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER