Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Pierogi ruskie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 7
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
masło 1,5 łyżek stołowych
sól według uznania
woda 250 mililitrów
żółtko 1 sztuk
twarogu 400 gramów
ziemniaki 800 gramów
pieprz według uznania

Wykonanie:

Ziemniaki umyć pod bieżącą letnią wodą , obrać i ugotować w osolonej wodzie, dokładnie przemielić z twarogiem w maszynce do mielenia (najlepiej gdy ziemniaki będą jeszcze lekko ciepłe). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem i ziemniakami. Przyprawić farsz. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i wymieszać składniki. Dolać ciepłą wodę, i ciągle mieszać, żeby składniki dokładnie się połączyły i utworzyły gładką jednolitą masę. Zagnieść ciasto i rozwałkować dość cienko na blacie posypanym mąką. Szklanką wykrajać krążki, nakładać farsz, dokładnie sklejać i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę z oliwą. Podawać polane masłem ze zrumienioną na złoto cebulką.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Mac

Data: 2011-05-06

Nie tyle, że się ciasto lepiej lepi, ale ciasto jest o wiele lepsze, pulchniejsze. W garmażerkach robią ciasto na wodzie i pieróg wygląda jak ulepiony z gliny. W pierogach nie farsz, ale ciasto jest najważniejsze. Następnym razem napiszę jak można zrobić 300 pierogów w dwie osoby w ciągu godziny...

Autor: Maciek

Data: 2011-05-04

Mleko, to konieczność i nie po to żeby się lepiej kleiły, a po to, żeby ciasto nie było jak zakalec z garmażerki.Ciasto to podstawa pierogów. Innym razem napiszę jak można ulepić 300 pierogów w godzinę w dwia osoby.

Autor: czarna_hanka

Data: 2009-04-03

Farsz do ruskich robię tak samo, ale ciasto lepiej mi się lepi, gdy jest zrobione jedynie z mąki i mleka z lodówki. Polecam to ciasto zwłaszcza początkującym,jak i ceniącym sobie prostotę wykonania- oczywiście o ile w przypadku pierogów można mówić o prostocie...

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER