Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Szarlotka królewska

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
masło 1,5 kostek
żółtka 4 sztuk
cukier puder 0,75 szklanek
jabłka 0,5 kilogramów
orzechy włoskie mielone 1 szklanek
bułka tarta 0,5 szklanek
cukier 1 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
białka 4 sztuk

Wykonanie:

Przesianą mąkę posiekać z masłem i z cukrem pudrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki. Obrane jabłka pokroić w plastry, podlać dwiema łyżkami mody i krótko dusić na małym ogniu, dodać szklankę cukru i 0,5 posiekanej wanilii. Dno średniej tortownicy wyścielone papierem do pieczenia, wylepić plastrami ciasta o grubości 5 mm, po nakłuwać widelcem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i lekko podpiec. Następnie ciasto wyjąć z pieca, posypać połową orzechów zmieszanych z bułką tartą. Na tej warstwie rozsmarować jabłka, posypać je resztą orzechów, przykryć cieniutko rozwałkowanym pozostałym ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Z białek ubić piane, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru i utartą resztę wanilii. gdy wierzch się zrumieni, wyjąć ciasto z pieca, pokryć pianą i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika, zmniejszając temperaturę do ok.100 stopni C.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER