Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Kalafior po sułtańsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
fasola czarna 10 dekagramów
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
papryczka chili 1 sztuk
papryka czerwona 3 sztuk
pieczarki 25 dekagramów
ziemniak 5 sztuk
pomidor 2 sztuk
oliwa z oliwek 2 łyżek stołowych
tymianek 1 łyżek deserowych
miso 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Namoczyć na noc czarną fasolę. Ugotować przez około 45 minut w osolonej wodzie. Odlać wodę. Ugotować ziemniaki w łupinach. Ostudzić i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki. Drobno posiekać cebulę i papryczkę chili, zgnieść ząbek czosnku. Pokroić w średniej wielkości kawałki czerwone papryki. Posiekać grzyby. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucać kolejno: cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chili, grzyby. Smażyć aż zmiękną. Do dużego garnka włożyć ugotowaną fasolę, pokrojone ziemniaki i zawartość patelni. Wymieszać, dodać pomidory i wlać szklankę wody. Dusić na małym ogniu około 40 minut, przed zdjęciem z ognia dodać przyprawy i rozprowadzone w łyżce wody miso.

Uwagi:

Można uzyć inne świeże grzyby.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER