Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Tiramisu

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
żółtko 2 sztuk
cukier 100 gramów
ser mascarpone 0,5 kilogramów
kawa espresso 150 mililitrów
likier 130 mililitrów
biszkopty długie 25 sztuk
kakao 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

4 żółtka, cukier wymieszać w żaroodpornej misce, umieścić na garnku z gotującą się wodą. Ubić to na sztywno mikserem lub trzepaczką. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszać. Po ochłodzeniu dodać ser mascarpone i wymieszać razem z żółtkami. Ubić pianę z białek i połączyć delikatnie wszystko razem. Kawę połączyć z likierem i moczyć w niej biszkopty tak aby się nie rozlatywały, i układać je na blaszce ściśle jeden koło drugiego. 0,25 kremu wyłożyć na biszkopty, ułożyć kolejną warstwę z nasączonych biszkoptów, i znów pokryć kremem, i wygładzić powierzchnię. Posypać przez sitko kakao na górną część ciasta.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Świetny przepis

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER