Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Sernik włoski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 180 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
sól według uznania
żółtko 2 sztuk
masło 100 gramów
ser ricotta 500 gramów
śmietana kremówka 130 gramów
jajka 2 sztuk
cukier 80 gramów
skórka z cytryny starta 1 sztuk
skórka z pomarańczy starta 1 sztuk

Wykonanie:

Wyrobić ciasto ; mąkę z cukrem,masło i żółtko na gładką i jednolitą masę. 0,25 ciasta umieścić w lodówce ( zawinąć w folię spożywczą) Resztę ciasta ułożyć na blaszce o średnicy mniej więcej 26 cm. Odstawić na pół godziny do lodówki. Nadzienie: Ser, śmietana ,jajka i żółtko wymieszać. Dodać do tego skórki z cytrusów, przykryć folią i odstawić na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Spód ciasta nakłuć , przykryć folią aluminiową. Piec 15 minut. Po tym czasie ostudzić ciasto. Nałożyć na chłodne ciasto nadzienie, pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paseczki. Z pasków układać na cieście kratkę, końcówki doklejać do brzegów i zwilżyć wodą. Piec 30-40 minut w 190 stopniach C. aż się przyrumieni, a nadzienie będzie miało stałą konsystencję.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER