Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Gołąbki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso mielone wieprzowo- wołowe 300 gramów
bułki 2 sztuk
cebula 1 sztuk
jajko 1 sztuk
liść kapuściany 12 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
tłuszcz 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
wywar z warzyw 2 szklanek
koperek 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 sztuk

Wykonanie:

Obgotować liście kapusty, wkładając do wrzącej osolonej wody. Gdy stracą smak surowizny( po kilku minutach) odcedzić i zostawić do wystygnięcia.Mięso zemleć razem z uprzednio namoczonymi i lekko odciśniętymi bułkami. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na tłuszczu na lekko rumiano. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia tj: bułkę mięso i cebulę dodaj do tego jajko i przyprawy. Liście rozkładać płasko, wycinać nerw, jeśli jest bardzo gruby i twardy. Nakładać na nie farsz i zwijać w ruloniki. Gołąbki układać jeden obok drugiego w rondlu, podlać gorącym rosołem lub wodą, przykryć i dusić na małym ogniu. Jeżeli bardzo odparują, dolać wody. Następnie przygotować zasmażkę z tłuszczu, rozmieszanego z mąką, leciutko ją podrumienić i rozprowadzić wywarem. Raz zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem. Wymieszać z zieleniną i podawać gotowe gołąbki, ozdobione i ułożone na półmisku lub talerzach.

Uwagi:

Można podawać z ziemniakami. Nieraz zamiast bułki podaje się do farszu ugotowany ryż. Niektórzy dodają też garść rodzynek lub drobno posiekanych suszonych śliwek. Zamiast wody sok pomidorowy. Najlepsze są gołąbki z kapusty włoskiej, ale może i być kapusta biała i czerwona. Mięso najlepsze będzie mieszane. Może być zmielone mięso surowe, ale często bierze się też gotowane.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: edl26

Data: 2008-12-11

gołąbki można podawać z sosem pomidorowy ale także z śmietaną kremówką bardzo ciekawy smak polecam

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER