Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Filety śledziowe smażone w cieście

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filety śledziowe 6 sztuk
jaja 2 sztuk
mąka 4 łyżek stołowych
mleko 3 łyżek stołowych
sól według uznania
olej 500 mililitrów
pieprz według uznania

Wykonanie:

Filety opłukać, osuszyć i pokroić w dzwonka. Jaja wbić do miseczki, dodać mąkę oraz mleko i utrzeć na masę o jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na mniej więcej 10 minut. Śledzie zanurzać w cieście i odrazu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć 3 minuty z każdej strony.

Uwagi:

Posypane mąką, usmażone śledzie można zamarynować. Zalewę należy przygotować ze 125 ml octu, 750 ml wody, 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 obranych pokrojonych cebul, marchwi, selera, liścia laurowego, 5 dag soli i cukru. Marynatę zagotować, ostudzić, zalać usmażone filety i wstawić do lodówki na 3 dni.

Autor: justynaf7

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER