Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Deser śliwkowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
śliwka węgierka 30 dekagramów
cukier puder 0.75 szklanek
śliwowica 2 łyżek deserowych
śmietana słodka kremówka 0.5 szklanek
żółtko 2 sztuk

Wykonanie:

Wydrylowane i umyte owoce śliwki układamy w naczyniu posypujemy dokładnie cukrem pudrem i zalewamy śliwowicą.Tak przygotowane owoce nakrywamy szczelnie folią aluminiową i odkładamy w zimne miejsce na około godzinę. Po odstaniu zlewamy z naczynia sok który puścił ze śliwek. Śmietanę ubijamy wraz z sokiem z owoców żółtkami i cukrem pudrem.Masą ta przykrywamy śliwki i pojemnik wstawiamy do większego wypełnionego gorąca wodą.Tak przygotowana potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 45 minut.

Uwagi:

Deser podajemy schłodzony.

Autor: kizuh

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER