Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Kurczak z pomarańczami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
filet z kurczaka 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
curry według uznania
mąka krupczatka według uznania
pomarańcza 2 sztuk
śliwki suszone 1 szklanek
wino czerwone wytrawne 0.75 szklanek
oliwa według uznania
zielenina według uznania

Wykonanie:

Filety z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i nacieramy przyprawami po czym odstawiamy na 45 minut do lodówki. W tym czasie należy przygotować sobie śliwki które moczymy w winie. Wcześniej wychłodzone porcje kurczaka wyciągamy z lodówki i panierujemy w mące.Smażąc kurczaka podlewamy go od czasu do czasu winem w którym moczyły się wcześniej śliwki. Mięso dusimy kilka minut pod przykryciem na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy namoczonych śliwek i czekamy aż wszystko na nowo się zagotuje i poddusi. Tak upieczonego kurczaka podajemy na talerzu wcześniej w wyłożonym pomarańczami pokrojonymi w krążki i ozdabiamy zieleniną.Mięso oblewamy sosem zrobionym z przetartych przez sito śliwek.

Uwagi:

Potrawę możemy podawać z ryżem i słodka surówką.

Autor: kizuh

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER