Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Chleb owocowo serowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 200 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
otręby przenne 0,75 szklanek
mąka przenna 4,5 szklanek
sok jabłkowy 0,5 szklanek
woda 1 szklanek
drożdże suszone 2 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
olej roślinny 0,25 szklanek
twarożek 1 szklanek
jajko 1 sztuk
białka z jajek 2 sztuk
płatki owsiane 0,75 gramów
ser szwajcarski starty 180 gramów
rodzynki 1 szklanek

Wykonanie:

Połącz 3,5 szklanki mąki, otręby pszenne i sól w pojemniku miksera. Odłóż 1,5 szklanki tej mieszanki i połącz z drożdżami. W środku pozostałej części zrób dołek i wlej do niego drożdże połączone z mąką. Wymieszaj w rondelku wodę, sok , bądź koncentrat soku, olej oraz twarożek i podgrzewaj, aż będzie bardzo ciepłe. Stopniowo dodawaj tę mieszankę do ciasta z drożdżami, ciągle mieszają. Ubijaj całość przez 2 minuty, przy średniej prędkości miksera, oczyszczając brzegi miski z ciasta. Dodaj do ciasta jajko, białka i pozostałe 0,5 szklanki mąki, ubijaj ciasto przez kolejne 2 minuty. Wsyp płatki owsiane. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną lekko mąką. Ugniataj przez około 8-10 minut, aż będzie elastyczne. Jeśli ciasto przylepia się do rąk, wsyp pozostałą część mąki, po dwie łyżki naraz. Przełóż ciasto do dużej miski, natłuszczonej olejem roślinnym i przykryj szczelnie folią. Postaw w ciepłym miejscu na około 1 godzin ciasto dwukrotnie powiększy swoją objętość. Po nakłuwaj ciasto. Wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Wgnieć w nie ser szwajcarski i owoce. Podziel ciasto na 2 części i uformuj każdą połowę w bochenek. Włóż każdy z nich do natłuszczonej foremki o wymiarach 25x14x8cm. Posmaruj wierzch każdego chlebka cienką warstwą oleju, przykryj ręcznikiem zostaw do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, tak jak poprzednio. 15 minut przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do koło 200 stopni C. Piecz chlebki, aż się zarumienią (około 35-49 minut) Są dobrze wypieczone , jeżeli przy stykaniu palcami o spód słychać głuchy odgłos.

Uwagi:

Upiecz go wcześniej, pokrój na kawałki i zamroź na wypadek kapryśnych poranków i na popołudniowe przekąski Twarożek najlepszy do przepisu jest chudy i nie solony Daktyle suszone porzeczki można dodać zamiast rodzynek.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

to nie dla mnie

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER