Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Krem kataloński

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 50 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cynamon laska 1 sztuk
mleko 500 mililitrów
żółtko 3 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
cukier 100 gramów

Wykonanie:

Mleko zagotować z dodatkiem cynamonu i skórki z cytryny. Po zagotowaniu odstawić i wyciągnąć. Żółtka utrzeć z 100 g cukru na jednolitą masę. Powoli dodawać do mleka, cały czas mieszając. Ponownie wstawić na mały ogień i ciągle mieszać, aż powstanie zawiesista konsystencja, ale uważać, aby się nie zwarzyło. Przełożyć krem do żaroodpornych, małych foremek i wstawić na 30 minut do lodówki. Wyjąć z lodówki, posypać cukrem i wstawić do gorącego piekarnika w celu karmelizacji cukru.

Uwagi:

Piekarnik można zastąpić specjalnym palnikiem.

Autor: Reality

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER