Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Chleb zdrowia

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka poznańska 1 kilogramów
otręby pszenne preparowane 25 dekagramów
siemie lniane 3 łyżek stołowych
kminek 1 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
sól 1.5 łyżek stołowych
mleko 1 litrów
drożdże 10 dekagramów
smalec według uznania

Wykonanie:

W litrowym naczyniu bardzo starannie rozetrzeć drożdże z cukrem, następnie wlać szklankę ciepłego mleka, wsypać szklankę mąki, dobrze wymieszać. Następnie naczynie z zaczynem drożdżowym przykryć i postawić w ciepłym miejscu(np.włożyć do lekko ogrzanego
930-40*C)piekarnika). Poczekać, aż zaczyn urośnie i zwiększy swą objętość. Następnie wymieszać w misce składniki i wlać mleko oraz zaczyn. Całość dobrze wymieszać. Miskę z ciastem przykryć kawałkiem płótna i pozostawić w ciepłym miejscu(można wstawić do ciepłego(50*C)piekarnika). Gdy ciasto urośnie, przełożyć je do
3 foremek(o długości około 24 cm),uprzednio wysmarowanym smalcem. Ciasto wyrównać łyżką namoczoną w tłuszczu. Foremki wstawić do ciepłego(50*C)piekarnika, aby ciasto urosło do krawędzi foremki. Następnie piec około 1 1/2 godziny w temperaturze około 200*C.

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

dość suchy

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER