Użytkowników online: 7
kulinaria
« Powrót  

Jabłkowe naleśniki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jabłko 3 sztuk
jajko 3 sztuk
mąka 6 łyżek stołowych
śmietana kwaśna 0.5 szklanek
woda 0.5 szklanek
olej 4 łyżek stołowych
przecier z borówek 4 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
Cynamon według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Przygotować ciasto naleśnikowe. Jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem. Wsypać do wysokiego naczynia mąkę, cukier oraz szczyptę soli, dodać jajka, wlać kwaśną śmietanę i wodę. Wszystko ucierać na gładką, rzadką masę, tak aby lała się z łyżki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki, lekko oprószyć cynamonem. Na patelni mocno rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić kilka plasterków jabłek, zalać je cienko ciastem naleśnikowym. Zmniejszyć ogień, smażyć z obydwu stron na złoto-brązowy kolor. Ciasto wlewać na patelnię powoli, aby równomiernie pokryło jabłka. Ułożyć na talerzu, pośrodku krążków jabłek kłaść po łyżeczce borówek, można je też posypać cukrem pudrem.

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Floress

Data: 2009-04-29

pyszne, po prostu

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER