Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Leniwe pierogi

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser tłusty 0.5 kilogramów
jajko 4 sztuk
mąka 1 szklanek
sól 1 kostek
bułka tarta 1 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Zmielić ser, oddzielić białka od żółtek, dodać żółtka do sera, odrobinę posolić, wymieszać,dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać. Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Położyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, uformować wałek grubości 2 cm, spłaszczyć,zrobić kratkę tępą stroną noża, pokrajać na ukos i wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową na talerz, olać masłem ze zrumienioną tartą bułką. Z tego samego ciasta można po prostu łyżeczką kłaść na wrzątek zgrabne kluseczki.

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER