

» Strona główna
» Kontakt
» O nas
» Napisali o nas
» Informacje Kulinarne
» Nowości na rynku AGD
» Feng Shui a Zdrowie
» Inspiracje
» Artykuły
» Lista składników
» Najczęściej wyszukiwane
» Konkurs 2008
» Konkurs 2009
» Reklama Behawioralna
» Zareklamuj się u nas!
» Polecamy portale
» Kontakt
» O nas
» Napisali o nas
» Informacje Kulinarne
» Nowości na rynku AGD
» Feng Shui a Zdrowie
» Inspiracje
» Artykuły
» Lista składników
» Najczęściej wyszukiwane
» Konkurs 2008
» Konkurs 2009
» Reklama Behawioralna
» Zareklamuj się u nas!
» Polecamy portale
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]

« Powrót
 
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem/smażeniem):
30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
*mati bardzo dobry i szybki przepis na sos ja jeszcze dodalem troche papryki ostrej i piepszu ekstra :) pozdrawiam
no na litr wody to co najmniej słoik koncentratu, ja dodaję świezych pomidorów bez skórki, a gołabki piekę w piekarniku z odrobiną oleju, są o niebo lepsze niz takie gotowane
ja zrobilam tak: szklanke bulionu rozmieszalam z mala puszka przecieru. na dwoch lyzkach roztopionego masla zrobilam zasmażke z dwoma lyzkami maki i ciagle mieszajac dolewalam bulion z przecierem, jesli za gesty dolewac wody do odpowiedniej konsystencji, albo jak za rzadki dodac mąki.jak za czerwony dodac smietany. nawet nie przyprawialam ale oczywiscie wedle uznania. to byl moj pierwszy raz a wyszlo jak sos mojej babci, wszyscy sie zachwycali :D jestem z siebie dumna :) powodzenia :)
Nawet dobry;)))
trochę margaryny tak 1/3 kostki rozpuść
w rondelku, dodaj mąki tak, żeby nie było za gęste,
rozmieszaj,żeby nie było grudek, chwilkę podsmaż, ale żeby nie
zbrązowiało, zalej to zimną wodą po trochu i cały czas mieszaj, po
zagotowaniu musi być taka konsystencja jaką ma mieć sos, może być
trochę gęściejszy lub żadszy, jak się zagotuje i ustalisz gęstość
to dodaj koncentrat pomidorowy w takiej ilości by było dobre,
dodaj trochę przyprawy, trochę czosnku, może być suchy, troszkę
cukru, sól - to wszystko do smaku i na koniec śmietanę. Zagotuj
chwilkę i gotowe.
Sos to trzeba cały czas mieszać, żeby nie zrobiły się grudki.
nawet dobre :0 :0:):0
Ja dodałam zamiast kostki (bo jej nie miałam) magi ;) wyszło mi całkiem niezłe ;) na koniec całość zagotowałam jeszcze raz z ząbkiem czosnku :)
juz nie wiem kogo sluchac... tak mieszacie ze szok
przepis prosty i szybki ale ja dalem ok 700ml wody
Ja dodaje do tego jeszcze szczyptę majeranku i odrobinę oregano.Ma wtedy taki fajny posmak
Becia ja jutro spróbuję zrobic sos według Twojego przepisu, pozdrawiam!
dwie lyzki koncentratu to za malo ja dalem 1.5 puszki i jest ok.
a do tego na koniec posypac koperkiem (najlepiej swiezym) rewelka! pzdr5
a ja własnie zrobiłam ten sos ale zamiast litra wody wlałam ok 2 szklanki, dodałam 1 kostkę rosołową, potem 4 łyżki maki z koncentratem a na koniec troszke śmietany i sos wyszedł super!!!
Ale przyprawy Prymat to bieda lansowana przez tvn
Beniamin69 - skoro testowałeś już ten przepis, to proszę pochwal się wrażeniami. Jak Ci wyszedł sos? Co zmieniłeś lub co należy, Twoim zdaniem zmienić, aby ulepszyć ten przepis? Pozdrawiam.
Oj, gospopocha, proponuję, abyś do swojego sosu, zamiast 2 łyżek deserowych koncentratu pomidorowego, dodała 2 chochle. No i zobaczymy, czy to zjesz. Smacznego!!!
2 łyżki deserowe przecieru na 1 litr wody???? może 2 chochle??
dzisiaj testuję, mam nadzieję, że będzie warto... :)
Oj Asia, widzę, że Ty nie tylko mało pichcisz, ale też słabo czytasz i masz kłopoty ze zrozumieniem przepisu.
W ostatnim zdaniu przepisu pisze: "Zdjąć z ognia i połączyć z rozprowadzoną śmietaną." Tzn. jak już sos jest gotowy, to należy albo zgasić płomień lub wziąć garnek zestawić z ognia. W składnikach jest podane, że trzeba wziąć 3 łyżki śmietany. A więc śmietanę(3 łyżki) należy wlać do kubka, dodać kilka łyżek sosu (najlepiej, aby ten sos chwilę postał, nie był taki wrzący, bo śmietana się zważy) i rozprowadzić (wymieszać łyżką) ze śmietaną. Tę rozprowadzoną śmietanę należy powoli wlewać do garnka z sosem(małym strumieniem), energicznie mieszając sos łyżką. No i sos jest już gotowy.
Tak jak każdą potrawę, tak i ten sos należy doprawić wg swojego uznania lecz pamiętając, że smak tej potrawy ma być słodko-kwaskowy.
sos dobry wedlug mnie proporcje ok ale trzeba duzo wiecej doprawic
Gdzieś tu w tym głównym przepisie śmietanę zgubiono:)i gdyby nie to że trochę pichce to nie wiedziałabym kiedy ją dodać:)
moim zdaniem powinno być 600ml wody lub ciut mniej, 2 łyżki śmietany zamiast trzech no i następnym razem zastanowię się czy dodawać suszone warzywa bo jestem przyzwyczajony do sosu bez takich wynalazków.
..tak ..wody 0 100% za duz..chyba zeby wiecej dać kostki rosołowej,koncentratu .smietany i maki..bo bedzie konsystencja zupy a nie sosu.
Według mnie przepis good ale za duzo wody
nie dobre
Sos pomidorowy do gołąbków







Oceń przepis





Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Ilość ocen: 1
Składnik ![]() |
Logo | Ilość | Czego |
woda | 1000 | mililitrów | |
rosół z kury | 1 | kostek | |
warzywa suszone | 3 | łyżek stołowych | |
liście laurowe | 1 | sztuk | |
przecier pomidorowy | 2 | łyżek deserowych | |
mąka | 3 | łyżek stołowych | |
śmietana | 3 | łyżek stołowych | |
vegeta | według uznania | ||
pieprz | według uznania | ||
sól | według uznania | ||
cukier | według uznania |
Wykonanie:
Do garnka wlać litr zimnej wody, dodać kostkę rosołową, suszone warzywa i liść laurowy, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. W kubku rozprowadzić mąkę z przecierem pomidorowym w niewielkiej ilości wody i połączyć z pozostałym sosem. Jeszcze chwilę gotować, mieszając łyżką, aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawą jarzynową, pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Sos ma mieć słodko-kwaskowy smak. Zdjąć z ognia i połączyć z rozprowadzoną śmietaną.Uwagi:
mieszanka warzyw suszonychAutor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kategorie do których ten przepis należy:
Komentarze:
Autor: kyla25 |
Data: 2012-01-28 |
Autor: m |
Data: 2011-07-18 |
Autor: Mati :) |
Data: 2011-07-10 |
Autor: PUSIA |
Data: 2011-03-05 |
Autor: kikimiki |
Data: 2011-02-17 |
Autor: All Right |
Data: 2011-01-25 |
Autor: aga |
Data: 2010-11-23 |
Autor: maja |
Data: 2010-11-20 |
Autor: krzysiek |
Data: 2010-10-29 |
Autor: dagmara630 |
Data: 2010-10-21 |
Autor: anecia |
Data: 2010-09-03 |
Autor: lukasz |
Data: 2010-05-22 |
Autor: piterw174 |
Data: 2010-04-27 |
Autor: wiki |
Data: 2010-03-10 |
Autor: taka prawda |
Data: 2010-03-07 |
Autor: Becia |
Data: 2010-03-03 |
Autor: Becia |
Data: 2010-03-03 |
Autor: gospocha |
Data: 2010-03-02 |
Autor: BENIAMIN69 |
Data: 2010-02-21 |
Autor: Becia |
Data: 2010-02-03 |
Autor: franek |
Data: 2010-01-30 |
Autor: Asia |
Data: 2010-01-29 |
Autor: Fif |
Data: 2010-01-01 |
Autor: Ricky z krakowa |
Data: 2009-10-23 |
Autor: MikeS |
Data: 2009-03-25 |
Autor: jaja |
Data: 2008-10-29 |
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go
na swoją stronę czy bloga:
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Kuchnia Hiszpańska [67]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]

