Użytkowników online: 22
kulinaria
« Powrót  

Sos pomidorowy do gołąbków

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
woda 1000 mililitrów
rosół z kury 1 kostek
warzywa suszone 3 łyżek stołowych
liście laurowe 1 sztuk
przecier pomidorowy 2 łyżek deserowych
mąka 3 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
vegeta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
cukier według uznania

Wykonanie:

Do garnka wlać litr zimnej wody, dodać kostkę rosołową, suszone warzywa i liść laurowy, gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. W kubku rozprowadzić mąkę z przecierem pomidorowym w niewielkiej ilości wody i połączyć z pozostałym sosem. Jeszcze chwilę gotować, mieszając łyżką, aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawą jarzynową, pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Sos ma mieć słodko-kwaskowy smak. Zdjąć z ognia i połączyć z rozprowadzoną śmietaną.

Uwagi:

mieszanka warzyw suszonych

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kyla25

Data: 2012-01-28

*mati bardzo dobry i szybki przepis na sos ja jeszcze dodalem troche papryki ostrej i piepszu ekstra :) pozdrawiam

Autor: m

Data: 2011-07-18

no na litr wody to co najmniej słoik koncentratu, ja dodaję świezych pomidorów bez skórki, a gołabki piekę w piekarniku z odrobiną oleju, są o niebo lepsze niz takie gotowane

Autor: Mati :)

Data: 2011-07-10

ja zrobilam tak: szklanke bulionu rozmieszalam z mala puszka przecieru. na dwoch lyzkach roztopionego masla zrobilam zasmażke z dwoma lyzkami maki i ciagle mieszajac dolewalam bulion z przecierem, jesli za gesty dolewac wody do odpowiedniej konsystencji, albo jak za rzadki dodac mąki.jak za czerwony dodac smietany. nawet nie przyprawialam ale oczywiscie wedle uznania. to byl moj pierwszy raz a wyszlo jak sos mojej babci, wszyscy sie zachwycali :D jestem z siebie dumna :) powodzenia :)

Autor: PUSIA

Data: 2011-03-05

Nawet dobry;)))

Autor: kikimiki

Data: 2011-02-17

trochę margaryny tak 1/3 kostki rozpuść w rondelku, dodaj mąki tak, żeby nie było za gęste, rozmieszaj,żeby nie było grudek, chwilkę podsmaż, ale żeby nie zbrązowiało, zalej to zimną wodą po trochu i cały czas mieszaj, po zagotowaniu musi być taka konsystencja jaką ma mieć sos, może być trochę gęściejszy lub żadszy, jak się zagotuje i ustalisz gęstość to dodaj koncentrat pomidorowy w takiej ilości by było dobre, dodaj trochę przyprawy, trochę czosnku, może być suchy, troszkę cukru, sól - to wszystko do smaku i na koniec śmietanę. Zagotuj chwilkę i gotowe. Sos to trzeba cały czas mieszać, żeby nie zrobiły się grudki.

Autor: All Right

Data: 2011-01-25

nawet dobre :0 :0:):0

Autor: aga

Data: 2010-11-23

Ja dodałam zamiast kostki (bo jej nie miałam) magi ;) wyszło mi całkiem niezłe ;) na koniec całość zagotowałam jeszcze raz z ząbkiem czosnku :)

Autor: maja

Data: 2010-11-20

juz nie wiem kogo sluchac... tak mieszacie ze szok

Autor: krzysiek

Data: 2010-10-29

przepis prosty i szybki ale ja dalem ok 700ml wody

Autor: dagmara630

Data: 2010-10-21

Ja dodaje do tego jeszcze szczyptę majeranku i odrobinę oregano.Ma wtedy taki fajny posmak

Autor: anecia

Data: 2010-09-03

Becia ja jutro spróbuję zrobic sos według Twojego przepisu, pozdrawiam!

Autor: lukasz

Data: 2010-05-22

dwie lyzki koncentratu to za malo ja dalem 1.5 puszki i jest ok.

Autor: piterw174

Data: 2010-04-27

a do tego na koniec posypac koperkiem (najlepiej swiezym) rewelka! pzdr5

Autor: wiki

Data: 2010-03-10

a ja własnie zrobiłam ten sos ale zamiast litra wody wlałam ok 2 szklanki, dodałam 1 kostkę rosołową, potem 4 łyżki maki z koncentratem a na koniec troszke śmietany i sos wyszedł super!!!

Autor: taka prawda

Data: 2010-03-07

Ale przyprawy Prymat to bieda lansowana przez tvn

Autor: Becia

Data: 2010-03-03

Beniamin69 - skoro testowałeś już ten przepis, to proszę pochwal się wrażeniami. Jak Ci wyszedł sos? Co zmieniłeś lub co należy, Twoim zdaniem zmienić, aby ulepszyć ten przepis? Pozdrawiam.

Autor: Becia

Data: 2010-03-03

Oj, gospopocha, proponuję, abyś do swojego sosu, zamiast 2 łyżek deserowych koncentratu pomidorowego, dodała 2 chochle. No i zobaczymy, czy to zjesz. Smacznego!!!

Autor: gospocha

Data: 2010-03-02

2 łyżki deserowe przecieru na 1 litr wody???? może 2 chochle??

Autor: BENIAMIN69

Data: 2010-02-21

dzisiaj testuję, mam nadzieję, że będzie warto... :)

Autor: Becia

Data: 2010-02-03

Oj Asia, widzę, że Ty nie tylko mało pichcisz, ale też słabo czytasz i masz kłopoty ze zrozumieniem przepisu. W ostatnim zdaniu przepisu pisze: "Zdjąć z ognia i połączyć z rozprowadzoną śmietaną." Tzn. jak już sos jest gotowy, to należy albo zgasić płomień lub wziąć garnek zestawić z ognia. W składnikach jest podane, że trzeba wziąć 3 łyżki śmietany. A więc śmietanę(3 łyżki) należy wlać do kubka, dodać kilka łyżek sosu (najlepiej, aby ten sos chwilę postał, nie był taki wrzący, bo śmietana się zważy) i rozprowadzić (wymieszać łyżką) ze śmietaną. Tę rozprowadzoną śmietanę należy powoli wlewać do garnka z sosem(małym strumieniem), energicznie mieszając sos łyżką. No i sos jest już gotowy. Tak jak każdą potrawę, tak i ten sos należy doprawić wg swojego uznania lecz pamiętając, że smak tej potrawy ma być słodko-kwaskowy.

Autor: franek

Data: 2010-01-30

sos dobry wedlug mnie proporcje ok ale trzeba duzo wiecej doprawic

Autor: Asia

Data: 2010-01-29

Gdzieś tu w tym głównym przepisie śmietanę zgubiono:)i gdyby nie to że trochę pichce to nie wiedziałabym kiedy ją dodać:)

Autor: Fif

Data: 2010-01-01

moim zdaniem powinno być 600ml wody lub ciut mniej, 2 łyżki śmietany zamiast trzech no i następnym razem zastanowię się czy dodawać suszone warzywa bo jestem przyzwyczajony do sosu bez takich wynalazków.

Autor: Ricky z krakowa

Data: 2009-10-23

..tak ..wody 0 100% za duz..chyba zeby wiecej dać kostki rosołowej,koncentratu .smietany i maki..bo bedzie konsystencja zupy a nie sosu.

Autor: MikeS

Data: 2009-03-25

Według mnie przepis good ale za duzo wody

Autor: jaja

Data: 2008-10-29

nie dobre

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER