Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Babka drożdżowa z owocami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 3 szklanek
mąka 0.75 szklanek
cukier 1.8 szklanek
jajko 2 sztuk
sól według uznania
mleko 1.1 szklanek
drożdże 5 gramów
wanilia w laskach według uznania
żółtko 3 sztuk
mąka pszenna 100 gramów
owoc według uznania
rum 30 mililitrów

Wykonanie:

Z podanych składników przyrządzić ciasto (masło, mąka, cukier 1 łyżka, jajka, sól, łyżka mleka, drożdże. Przełożyć je do formy (20-22cm) Z kominkiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni 25 minut.
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać cukier (4 łyżki) oraz wanilię i zagotować. Syropem nasączyć ciasto. Wymieszać mąkę z cukrem, mlekiem (1 szklanka) i mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Kiedy krem przestygnie, wkręcić żółtka, wlać kieliszek rumu. Kremem napełnić środek babki. Udekorować owocami.

Autor: Iza

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER