Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Tiramisu

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
biszkopty 300 gramów
serek mascarpone 500 gramów
jajko 3 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
koniak 3 łyżek stołowych
kakao według uznania
kawa rozpuszczalna 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić i wlać alkohol. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a z białek ubić sztywną pianę, połączyć z serkiem i wymieszać. Tortownicę lub prostokątną formę dokładnie wyłożyć biszkoptami, zanurzając je uprzednio na moment
w kawie z alkoholem. Na biszkoptach rozłożyć połowę kremu i przez sito oprószyć połową kakao. Ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą ciastek, wyłożyć na nie resztę kremu, posypać kakaem i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Uwagi:

biszkopty okrągłe lub podłużne, koniak lub rum, kakao ciemne

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Lepszego nie jadłam!

Autor: karotka

Data: 2009-04-30

mniamm

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-18

Świetny przepis

Autor: edl26

Data: 2008-12-11

pychotka :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER