Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Amoniaczki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 50
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 11
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
margaryna 100 gramów
cukier 150 gramów
mleko 1 szklanek
jajko 2 sztuk
amoniak 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrami, dodać jajka, szczyptę soli, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrobić ciasto i odłożyć w chłodne miejsce na godzinę. Rozwałkować na grubość 5 mm i foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec na jasnozłoty kolor. Zimne posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kucharz21

Data: 2010-03-05

niezłe i pyszne :)

Autor: kucharz21

Data: 2010-03-05

niezłe i pyszne :)

Autor: marta1978

Data: 2009-12-06

PYSZNE...

Autor: Floress

Data: 2009-04-27

lubię ;)

Autor: Floress

Data: 2008-12-30

Na maśle byłyby lepsze

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER