Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Babka drożdżowa z bakaliami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 6
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
żółtko 8 sztuk
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
masło 1 kostek
mleko 0.5 szklanek
drożdże 50 gramów
bakalia 150 gramów
skórka z cytryny 1 sztuk
sól według uznania
lukier według uznania

Wykonanie:

Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać szczyptę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrami. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, rozczyn, roztopione i przestudzone masło, utarte żółtka i wyrobić na gładką ciasto. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz pokrojone bakalie. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polukrować.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER