Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Tort serowo-jogurtowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajko 5 sztuk
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 20 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
serek homogenizowany wiśniowy 500 gramów
śmietana 0.5 szklanek
żelatyna 5 łyżek stołowych
jogurt naturalny 800 gramów
ananas w puszce 1 sztuk
galaretka zielona 1 sztuk
wiórki czekoladowe według uznania
wiórki kokosowe według uznania

Wykonanie:

Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto wyłożyć do średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki.
Wykonanie masy serowej: serek homogenizowany dobrze roztrzepać z gęstą śmietaną i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i roztopić na ogniu, dobrze połączyć z masą serowa.
Wykonanie masy jogurtowej: jogurt ubić z cukrem waniliowym i cukrem do smaku, żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i rozpuścić na ogniu, połączyć z jogurtem, chwilę ubijając mikserem.
Ananasy osączyć z zalewy. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując zalewę z ananasów.
Złożenie Tortu: krążek biszkoptowy - masa serowa - ananasy zalane galaretką - połowa masy jogurtowej - krążek biszkoptowy - reszta masy jogurtowej obficie posypana płatkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi. Biszkopt najlepiej kroi się dopiero następnego dnia po upieczeniu.

Uwagi:

Ciasto biszkoptowe: jajka - 5 sztuk, mąka tortowa - 5 łyżek, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, cukier - 5 łyżek, cukier waniliowy - 10g, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta soli Masa serowa: serek homogenizowany wiśniowy - 500g, gęsta śmietana - 0,5 szklanki, żelatyna - 2,5 łyżki, cukier do smaku Masa jogurtowa: jogurt naturalny - 800g, żelatyna - 2,5 łyżki, cukier waniliowy - 10g, cukier do smaku, ananas w kawałkach - 1 puszka, galaretka zielona - 1 opakowanie

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Becia

Data: 2009-07-14

Żelatynę, w kubku metalowym zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody (2 - 3 -4) i na chwilę pozostawiam, aby napęczniała (10-15minut). Następnie kubek ustawiam na maleńkim gazie (najlepiej na płytce ochronnej, ale nie koniecznie)i energicznie łyżką mieszam. Podgrzewam tak długo,aż żelatyna się rozpuści, cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia jeszcze chwilkę mieszam łyżką. Następnie do żelatyny dodaję kilka łyżek masy (3-4-5), z którą ta żelatyna ma być połączona (serowo-śmietanowa lub jogurtowa). W kubku energicznie łyżką mieszając łączę z żelatyną. Potem dodaję zazwyczaj jeszcze troszkę masy i dobrze mieszam, a teraz dopiero łączę z pozostałą masą. Trzeba użyć do tego miksera (trzepaczki), gdyż wtedy żelatyna szybko połączy się z pozostałą masą. Tak postępując z żelatyną na pewno bez problemu połączy się nawet z serkiem ze śmietaną i na pewno nie powstaną "kluski". Kiedyś jak nie miałam wprawy, to też mi nie wychodziło, ale teraz proponuje postępować tak jak opisałam i zapewniam, że się uda.

Autor: NIEZADOWOLONA

Data: 2009-07-14

JAKIM CUDEM POŁĄCZYŁAŚ ŻELATYNĘ Z SERKIEM ZE ŚMIETNĄ??

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER