Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Babka parzona

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
mleko 1 szklanek
drożdże 50 gramów
żółtko 8 sztuk
jajko 2 sztuk
cukier 0.5 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
masło 1 kostek
rodzynki 100 gramów
lukier według uznania

Wykonanie:

Szklankę mąki zalać szklanką wrzącego mleka i wymieszać na gładką masę. Gdy ciasto przestygnie, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy i pozostawić na 30 minut, aby wyrosło.
Na parze ubić żółtka, jajka z cukrami i połączyć z ciastem. Pozostawić na 30 minut.
Zagnieść z pozostałą mąką, dodać stopione masło i wymoczone rodzynki, wyrabiać, aż pojawią się pęcherzyki. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy, posmarować żółtkiem i upiec. Zimną babę polukrować.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: edl26

Data: 2008-12-12

bardzo dobra

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER