Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Racuchy drożdżowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1.5 szklanek
mleko 0.5 szklanek
jajko 1 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
drożdże 25 gramów
wódka 1 łyżek stołowych
sól według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Drożdże rozprowadzić w szklance z łyżeczką cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Do naczynia dać przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy, jajko, mleko, wódkę i rozczyn. Drewnianą łyżką wyrobić ciasto na jednolitą masę i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, to można zaczynać smażyć racuchy. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, na patelni. Smażyć na małym ogniu, na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i obsypać przez sitko cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: michal.kluczynski

Data: 2010-08-22

No to ja rozumiem, wyszły piękne i ładnie urosły :) Ja dodałem zamiast 0.5 szkl. mleka 3/4 no i dokroiłem jabłuszka. Pycha!

Autor: bulbay

Data: 2010-06-02

Bardzo dobre

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER