Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Pączki z dziurką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 40
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 0.5 kostek
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
cukier puder według uznania
jajko 2 sztuk
żółtko 2 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
drożdże 60 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
spirytus 30 mililitrów
sól według uznania
olej według uznania

Wykonanie:

Rozetrzeć drożdże z cukrem, z mlekiem i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesianą na stolnicę posiekać nożem z margaryną, dodać jajka, żółtka, śmietanę,cukier waniliowy, szczyptę soli i alkohol. Po krótkim wyrobieniu dodać rozczyn drożdżowy. Dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość ok.0,5 cm. Wykrawać szklanką krążki, a w każdym w środku wykrawać małe otwory. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia i partiami smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER