Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Pączki serowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 30
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
drożdże 30 gramów
mleko 0.25 szklanek
ser półtusty zmielony 300 gramów
margaryna 60 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
jajko 2 sztuk
żółtko 2 sztuk
pomarańcza 1 sztuk
rum 30 mililitrów
konfitura pomarańczowa 0.5 sztuk
sól według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Drożdże utrzeć z łyżką cukru, wymieszać z letnim mlekiem i łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać jajka, żółtka i zmielony ser. Do utartej masy dodać otartą skórkę i łyżkę soku z pomarańczy,przesianą mąkę, rozczyn, rum i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość. Z kawałków oderwanego ciasta formować placuszki, nakładać po łyżce konfitury, formować kulki i odstawić do wyrośnięcia. Smażyć partiami na gorącym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER