Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Faworki karnawałowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
jajko 1 sztuk
żółtko 6 sztuk
śmietana 3 łyżek stołowych
spirytus 60 mililitrów
cukier waniliowy 10 gramów
cukier puder według uznania
sól według uznania
smalec 3 kostek

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, żółtka, śmietanę, alkohol, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, uformować kulę i przykrytą włożyć do lodówki na 30 minut. Partiami rozwałkować ciasto. Kroić w paski o szerokości 3 cm, długości 10 cm. Każdy pasek przewinąć przez zrobione na środku nacięcie. W mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER