Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Faworki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
śmietana 5 łyżek stołowych
spirytus 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
sól według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznania
żółtko 3 sztuk

Wykonanie:

Na stolnicę przesiać mąkę dodać żółtka, śmietanę, alkohol, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, wybijać je wałkiem, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki. odstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pociąć na paski, każdy naciąć w środku, przełożyć przez szczelinę jeden koniec. W niskim garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami faworki, smażyć na jasno złoty kolor z każdej strony, wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi:

spirytus lub wódka

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: monpol6

Data: 2009-04-26

:)

Autor: adas trzciński

Data: 2008-01-27

bardzo pragne tu sie zalogować bede miał dużo pszepisów

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER