Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Makowiec z bitą śmietaną

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
cukier 1.1 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3.5 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
mak 1 sztuk
śmietana 0.5 litrów
żelatyna 2.5 łyżek stołowych
herbatnik 200 gramów
likier kokosowy według uznania
margaryna 50 gramów
kakao 1.5 łyżek stołowych
mleko 3 łyżek stołowych
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 0k.25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.
Mak przełożyć z puszki do miseczki i dobrze wymieszać.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i rozpuścić na małym ogniu, połączyć z niewielką ilością śmietany i ostudzoną wymieszać ze śmietaną ubitą z cukrem.
Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i mieszać, aż ostygnie, ciepłą smarować ciasto(wykonanie 5 minut).
Złożenie ciasta: biszkopt - masa makowa - bita śmietana - ciastka moczone w alkoholu - polewa kakaowa, posypana wiórkami kokosowymi.

Uwagi:

Ciasto biszkoptowe: jajka - 6 sztuk, cukier - 6 łyżek, cukier waniliowy - 10g, mąka tortowa - 6 łyżek, mąka ziemniaczana - 3 łyżki, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta soli, mak - 1 duża puszka, śmietana gęsta - 0,5 litra, żelatyna - 2,5 łyżki, cukier do smaku - 2,5 łyżki, herbatniki - 200g, likier kokosowy lub inny alkohol do namaczania ciastek Polewa kakaowa: margaryna - 50g, kakao - 1,5 łyżki, cukier - 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka mleko - 3 łyżki wiórki kokosowe do dekoracji - 3 łyżki

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: edl26

Data: 2008-12-11

palce lizać

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER