Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Grzyby shitake z hizziki, marchewką i sezamem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziarno sezamowe 1 łyżek deserowych
olej 2 łyżek stołowych
grzyby shitake 2 sztuk
marchew 1 sztuk
glony hizziki nitki 6 sztuk

Wykonanie:

Ziarno sezamowe opłukać w miseczce i osuszyć w ściereczce. Rozgrzać patelnię, wlać trochę oleju lub powierzchnie patelni tylko zwilżyć olejem, dodać ziarno i podprażyć. Ziarno nie powinno znacznie zmienić koloru, powinno się jedynie lekko ozłocić. Dodać pokrojone grzyby shitake, pokrojoną w zapałkę marchew i podsmażyć, mieszając wszystko razem. Dodać olej i namoczone hizziki, wlać wodę, w której moczyły się grzyby i glony, a jeżeli potrzeba, dolać więcej. Następnie przykryć i gotować przez około 45 minut. Po godzinie można odkryć pokrywkę, by odparował ewentualny nadmiar płynu. Podawać do ryżu lub makaronu.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER