Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Czekoladowy makowiec

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mak 200 gramów
margaryna 0.5 kostek
cukier 0.5 szklanek
mąka krupczatka 100 gramów
rodzynki 100 gramów
dżem z czerwonej porzeczki 100 gramów
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
czekolada do ciast 250 gramów
mleko 3 łyżek stołowych
czekolada deserowa biała 100 gramów

Wykonanie:

Utrzeć margarynę z cukrem, żółtkami i skórką cytrynową na puszystą masę, dodać rozpuszczoną na parze czekoladę (100 g), mąkę z proszkiem, mak. Dobrze utrzeć dodać wymoczone rodzynki i wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie połączyć. Masę makową przełożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach. Zimne ciasto przekroić na 2 krążki.
Dolny krążek posmarować 2/3 dżemu i przełożyć drugim. Całość posmarować resztą dżemu. Czekoladę (150 g) do ciast rozpuścić na parze dodając 3 łyżki mleka i polać dokładnie ciasto. Białą czekoladę rozpuścić na parze i cienko rozsmarować na gładkiej płytce. Po wystygnięciu zdrapać szerokim nożem, tak aby powstały wiórki i przybrać nimi tort.

Uwagi:

mak trzykrotnie mielony

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: martunia0704

Data: 2009-04-30

Pycha!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER