Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Babka drożdżowa z lukrem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 50 gramów
mleko 0.5 szklanek
margaryna 0.5 kostek
olej 3 łyżek stołowych
jajko 3 sztuk
żółtko 3 sztuk
cukier 1.5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
olejek rumowy według uznania
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa smażona 50 gramów
rum 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć w kubku z łyżeczką cukru i odrobiną mleka, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. margarynę z mlekiem i resztą cukru roztopić na ogniu, wystudzić. Do mąki dodać rozmącone jajka i żółtka, wystudzoną margarynę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, wszystko wymieszać łyżką i odstawić na 20 minut. Po czym wyrobić i zagnieść rękoma ciasto. Wyrabiać podlewając olejem. Wyrabiać tak długo, aż przestanie się kleić do rąk i do miski. Teraz wgnieść w ciasto aromat i wymoczone rodzynki oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą wąskiej podłużnej formy i znów odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto piec ok.35 minut w 190 stopniach.
Zimną babkę oblać utartym cytrynowo - rumowym lukrem.

Uwagi:

Lukier:
cukier - 1 szklanka
rum - 1 łyżka
sok z cytryny - 2 łyżki

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER