Użytkowników online: 24
kulinaria
« Powrót  

Makowiec pod chmurką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mak mielony 250 gramów
mąka pszenna 10 łyżek stołowych
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
skórka pomarańczowa smażona 2 łyżek stołowych
Cynamon 0.5 łyżek deserowych
śmietana kremówka 1.5 szklanek
cukier puder 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
konfitura 200 gramów
wiórki czekoladowe 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Wykonanie ciasta: żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony mak, mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę pomarańczową, cynamon i wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Przełożyć do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Wykonanie kremu: śmietanę ubić z cukrami.
Wystudzone ciasto posmarować konfiturą, a potem bitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER