Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Makowiec królewski

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka tortowa 500 gramów
cukier 1.5 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
jajko 6 sztuk
margaryna 1.5 kostek
mleko 10 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mak 300 gramów
powidła 3 łyżek stołowych
olejek migdałowy według uznania
rodzynki 50 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
sorbet cytrynowy 50 gramów
cukier puder 1.5 szklanek
białko 2 sztuk
sok cytrynowy 1 łyżek deserowych
spirytus według uznania

Wykonanie:

Wykonanie ciasta: miękką margarynę ucieramy z cukrami na pulchną masę. Dodajemy, nadal ucierając, po jednym żółtku, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łyżką mieszamy.
Wykonanie masy makowej: sparzony mak mielimy z cukrem trzykrotnie, dodajemy roztopioną margarynę, jajka, wymoczone rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, powidła oraz olejek. Dokładnie mieszamy.
Wykonanie lukru: utrzeć cukry z białkami na gładką masę, dodać sok i odrobinę spirytusu, dokładnie wymieszać
Złożenie ciasta do pieczenia: na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy, łyżką, mak w taki sposób, aby utworzyły się z niego stojące stożki, jeden przy drugim. Zalewamy mak drugą częścią ciasta i pieczemy ok.60 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.
Zimne ciasto oblać, przygotowanym, lukrem i posypać orzechami.

Uwagi:

Ciasto: mąka tortowa - 500g cukier - 0,75 szklanki cukier waniliowy - 10g jajka - 6 sztuk margaryna - 1 kostka mleko - 10 łyżek proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Masa makowa: mak - 300g cukier - 0,75 szklanki margaryna - 0,5 kostki jajka - 2 sztuki powidła - 3 łyżki olejek migdałowy - kilka kropel rodzynki - 50g orzech włoski - 50g skórka pomarańczowa - 50g lukier: cukier puder - 1,5 szklanki białka - 2 sztuki sok z cytryny - 1 łyżeczka cukier waniliowy - 10g odrobina spirytusu Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu, w razie potrzeby zwiększyć ilość mleka.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER