Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Cytrynowy kurczak

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć w środku solą. Cytrynę umyć, sparzyć, przekroić na pół i jedną połówkę włożyć do środka kurczaka. Z wierzchu posypać go wiórkami masła i skropić oliwą. Piec ok.1,5 godz. w temp.220 stopni, często polewając wytwarzającym się sosem. upieczonego kurczaka zostawić w brytfance na 15 minut, po czym posypać go reszta soli i skropić sokiem z drugiej połówki cytryny. kurczaka zawinąć w folię aluminiowa by nie ostygł, natomiast do brytfanny wlać 1/4 szklanki gorącej wody i gotować bez przykrycia,aż sos nieco zgęstnieje. Przelać do sosjerki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER