Użytkowników online: 17
kulinaria
« Powrót  

Schab w cieście francuskim

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 180 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab bez kości 800 gramów
ciasto francuskie 1 sztuk
jajko 1 sztuk
jabłko kwaskowate 750 gramów
bulion 1 szklanek
śmietana 0.75 szklanek
smalec 0.5 kostek
sok cytrynowy 2 łyżek stołowych
chrzan 2 łyżek stołowych
cukier 0.5 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, wstawić na 12 godz. do lodówki. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki smalcu, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano, wlać bulion i dusić pod przykryciem na dużym ogniu 20 minut. Ciasto rozmrozić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać 3 łyżki smalcu, włożyć plastry jabłek i podsmażyć. Blachę do pieczenia wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwinąć i ułożyć na blaszce. Na cieście ułożyć ostudzone mięso, posmarować białkiem i obłożyć połową zimnych jabłek. Zawinąć ciasto i dokładnie skleić brzegi. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Pozostałe jabłka ułożyć w brytfannie. Piec 50 minut w piekarniku, w 230 stopniach. Po upieczeniu sos zlać, wymieszać ze śmietaną, przyprawić chrzanem, pieprzem i cukrem. Pieczeń pokroić w plastry i obłożyć jabłkami z sosu. Sos podawać osobno.

Uwagi:

Do potrawy używamy zmrożonego ciasta francuskiego.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER