Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Rozbity schab ze śliwką

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab bez kości 1000 gramów
śliwki suszone 200 gramów
powidła śliwkowe 2 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
wino czerwone 0.5 szklanek
sól według uznania
pieprz według uznania
imbir według uznania

Wykonanie:

Śliwki sparzyć i wrzucić na 30 minut do gorącego wina. Powidła połączyć z musztardą i imbirem. Schab naciąć wzdłuż do 1/3 wysokości, rozbić na prostokątny płat, oprószyć sola, pieprzem i posmarować zaprawą. Śliwki osączyć, kilka sztuk odłożyć, resztę ułożyć w trzech rzędach na mięsie. Schab zrulować, obwiązać i zrumienić na oleju. Przełożyć do brytfanny, dodać wino, w którym moczyły się śliwki i 4 łyżki wody. Piec 60 minut w 170 stopniach, polewając sosem z pieczenia. Po 30 minutach dodać odłożone śliwki. Po wyjęciu z piekarnika mięso pokroić w plastry, a sos zlać do sosjerki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER