Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Makowiec biszkoprowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 1
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajko 9 sztuk
cukier 1.75 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 5 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mak 2 szklanek
margaryna 0.5 kostek
bakalia 150 gramów
polewa czekoladowa według uznania

Wykonanie:

Wykonanie ciasta biszkoptowego: całe jajka ubijamy z cukrami na pulchną masę, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy ok.20 minut w 160 stopniach na jasnozłoty kolor. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki.
Wykonanie masy makowej: mak sparzyć i przekręcić trzykrotnie, wrzucić do garnka, dodać margarynę, cukier, żółtka. Mieszając zagotować. Na koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnej masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć.
Złożenie ciasta: biszkopt - masa makowa - biszkopt - polewa - posiekane orzeszki

Uwagi:

Ciasto biszkoptowe: jajka - 5 sztuk cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 10g mąka tortowa - 5 łyżek mąka ziemniaczana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER