Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Ryba zapiekana

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 5
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mintaj 700 gramów
śliwka węgierka suszona 100 gramów
mąka 0.5 szklanek
marchew 3 sztuk
ziemniak 3 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
seler 0.25 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
sok pomidorowy 0.5 szklanek
śmietana 4 łyżek stołowych
sok cytrynowy 2 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania

Wykonanie:

Umyte śliwki pokroić w paski. Filety skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Marchewkę i seler pokroić w słupki, cebulę w kostkę a czosnek posiekać. Na rozgrzanym oleju smażyć ziemniaki, dodać cebulę, marchew, seler i smażyć 5 minut na średnim ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju, na jasnozłoty kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym i czosnkiem, przyprawić solą. Ziemniaki z warzywami wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nich rozłożyć rybę, posypać pokrojonymi śliwkami i zalać przygotowanym sosem. Zapiekać 30 minut w 160 stopniach. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Krzych

Data: 2008-06-09 13:14:42

Barfdzo dorbra potrawa,moja kolezanka Renata tak stwiedzila



Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER