Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Faworki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka luksusowa 100 gramów
żółtko 5 sztuk
spirytus 1 łyżek stołowych
śmietana kwaśna 3 łyżek stołowych
olej 1 litrów
margaryna 1 kilogramów
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i bardzo dokładnie wyrobić .
Ciasto rozwałkować na grubo około 2 cm i pokroić na prostokąty o wymiarach 2 x 10
cm.
Przy rozwałkowaniu należy używać bardzo mało mąki, wtedy przy smażeniu olej "nie
pieni się ".
Naciąć je po środku (około 3 - 4 cm), przez otwór przewlec jeden koniec i przeciagnąć .
Faworki wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na jasnozłoty kolor.
Osączone i zimne faworki posypać cukrem pudrem.

Uwagi:

Olej i margaryna posłuży nam  do smażenia
cukier puder do dekoracji.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Scully16

Data: 2009-04-14

Z alkoholem? Moze byc dobre... :)

Autor: Lusia

Data: 2009-04-13

Lubię i robię nie tylko z racji tłustego czwartku. Szybki,tani i prosty sposób na coś słodkiego do kawy :)

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER