Użytkowników online: 19
kulinaria
« Powrót  

Ryba w galarecie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
karp 1.7 kilogramów
włoszczyzna 1 sztuk
cebula 2 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
liście laurowe 3 sztuk
ziele angielskie 3 sztuk
cytrna w plasterkach 2 sztuk
żelatyna 5 łyżek deserowych
rodzynki według uznania

Wykonanie:

Sprawionego karpia kroimy w dzwonki.
Końcówki związujemy lekko bawełnianą nitką (aby się nie rozpadły w czasie gotowania).
Do szerokiego garnka, wlewamy 2 litry wody. Gdy się zagotuje wkładamy włoszczyznę i przyprawy, łeb oraz większe płetwy.
Głowę i płetwy wyjmujemy po około 1/2 godziny.
Włoszczyznę gotujemy jeszcze około 15 minut. Wyjmujemy marchew (zostawiamy ją do dekoracji).
Teraz wkładamy dzwonki ryby partiami, aby swobodnie leżały na dnie. Gotujemy 20-25 minut. Po ugotowaniu przecedzamy wywar do drugiego garnka.
Dosmaczamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Dodajemy namoczoną żelatynę w małej ilości wody i zagotowujemy.
Wylewamy ostudzony wywar na dno pułmiska. Jak stężeje, układamy dzwonki, oraz dekoracje z marchewki i spażonych rodzynek.
Zalewamy ostrożnie, aby nie uszkodzić dekoracji. Jak stężeje, wlewamy resztę wywaru.
Przed podaniem dekorujemy cytryną i pietruszką.

Uwagi:

Rada: Karpia gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aby woda nie mętniała!


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Jezu Chryste!

Data: 2010-12-23

Faktycznie szczęka opada jak się czyta "take" dzieła! Izo i Lolo - dopisuję dodatkowo "włoszczyzna 1 sztuk" (raczej opakowanie, zestaw a nie sztuka)i "cytrna w plasterkach" (mam nadzieję, że chodzi o cytrynę a nie jakieś inny owoc czy warzywo). Poza tym jak to jest - wkładamy łeb a wyjmujemy głowę?! No i to "dosmaczanie" jakoś tak mało smacznie mi zabrzmiało. Jeśli chodzi o gotowanie to czas rzędu 25 minut pasuje jak ulał na ugotowanie zupy rybnej a nie ryby na półmisek :-)

Autor: iza

Data: 2009-12-22

...i jeszcze "dzwonka" ryby nie "dzwonki"...

Autor: Lolo

Data: 2009-12-22

Najpierw nauczcie się pisać po polsku, bo żal ściska na "pułmisek", "spażone rodzynki" i idiotyczne nadużywanie wielkich liter. DO SZKOŁY!!!

Autor: Kasia

Data: 2007-12-17

Proste i smaczne Polecam!!!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER