Użytkowników online: 25
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy
 

dziecko na gigancie musi być jak najszybciej odnalezione.

pomoc chorym dzieciom jest konieczna.

zwierzęta informacje o pielęgnacji.

« Powrót  

Wigilijne makówki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 3
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mak 50 dekagramów
masło 5 dekagramów
miód 3 łyżek stołowych
mleko 0.5 litrów
cukier 1 szklanek
orzechy 10 dekagramów
rodzynki 10 dekagramów
sorbet cytrynowy 3 łyżek stołowych
strucla 1 sztuk
sól według uznania
olejek migdałowy według uznania
migdały według uznania

Wykonanie:

Mak sparzyć wrzątkiem, potem odsączyć i zemleć 2 razy przez maszynkę (drobne siteczko). Potem ten mak zalać wrzącym mlekiem, dodać do niego wszystkie składniki, zagotować w mleku. Masa powinna być gęsta jak śmietana. Bułkę struclę pokroić w cienkie kromeczki, układać warstwami w salaterce (trochę głębszy, ale duży talerz).

Na warstwie bułkowej ułożyć mak (oczywiście przestudzony). I znowu kolejna warstwa bułki, potem maku. Ostatnia warstwa, wierzchnia, to mak. Potrawa powinna stać kilka godzin przed podaniem, musi dojść, naciągnąć. Wierzch makówki wigilijnej udekorować orzechami, rodzynkami, migdałami (te ostatnie należy sparzyć i zdjąć z nich skórkę).


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER