Użytkowników online: 15
kulinaria
« Powrót  

Karp po żydowsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
karp 2 kilogramów
ocet winny 0,5 litrów
masło 1 łyżek stołowych
piwo jasne 1 szklanek
bułka tarta 0,25 szklanek
rodzynki 0,25 szklanek
skórka z cytryny 0.5 sztuk
pieprz ziarnisty według uznania
goździk 4 sztuk
sól według uznania

Wykonanie:

Karpia oczyścić i pokroić w dzwonka. Ułożyć w głębokim półmisku, posypać solą, pieprzem i goździkami. Zalać octem winnym, aby ryba była w nim zanurzona. Odstawić w chłodne miejsce na 0.5 h i przewracać od czasu do czasu. W emaliowanym rondlu rozpuścić masło, wlać piwo i przełożyć do niego rybę. Dodać ocet, w którym się macerowała i tartą bułkę. Nakryć szczelną pokrywką i gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Tuż przed podaniem ułożyć rybę na głębokim półmisku. Do sosu dodać sparzone wrzątkiem rodzynki i utartą skórkę cytrynową. Sos należy zagotować i polać nim rybę.


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: kos

Data: 2013-04-14

chyba kogoś pogięło jak to karp po żydowsku. Jest to ohyda lepiej utnij sobie kretynie rękę aby nie pisała głupot.

Autor: mtmglazewski

Data: 2010-12-21

oszukujecie , to po żydowsku

Autor: mtmglazewski

Data: 2010-12-21

A Żydzi prostują się w grobach - profanacja. nazwij jak chcesz, aaaale nie "po żydowsku " !!!

Autor: lalalalal

Data: 2010-12-21

ale bzdet a nie karp

Autor: klauda

Data: 2009-12-13

a ja wlasnie znam stary przepis i dokladnie taki tylko bez bulki tartej a marcheka i inne warzywa to juz przeksztalcony przepis.ocet zwyklym skropic.

Autor: szczupak

Data: 2009-11-11

to nawet nie leżało koło karpia po żydowsku.Ja robię karpia po żydowsku w/g przepisu z lat międzywojennych Warszawy

Autor: kolo

Data: 2008-12-03

jak to jest karp po żydowsku to ja jestem świety turecki popieram Mamałygę !!!!!!! to karp po czesku w piwie !!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Mamałyga

Data: 2007-12-09

Jeszcze bym dodał kawałek palca oczywiście ten z którego wyssano tą bajką . Ocet winny 0,5litra . Chyba ktoś wcześniej wypił pół litra i pisał tą brednie !

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER